Volledig scherm
Een medewerker van de EOD loopt weg van de bomtas in Doesburg, die op de achtergrond is te zien. © Jan van den Brink

OM: 'Arnhemse man met bomtas bereidde aanslag voor'

DOESBURG - De 'bomtasman' uit Arnhem wordt ervan verdacht dat hij een aanslag aan het voorbereiden was. Vorig jaar kwam de man in het nieuws omdat hij bij een conflict met zijn ex in Doesburg een tas met zelfgemaakte explosieven weggooide. De zaak zorgde voor veel beroering.

De man, Abdel O., zat vijf maanden vast. Nadat hij vrij was, werd hij dit voorjaar weer opgepakt voor een overval op een supermarkt in Doornenburg en poging tot een overval op een winkel in Arnhem. Toen hij vastzat, kwam daar de verdenking bij dat hij wapens in zijn bezit probeerde te krijgen om een terroristische aanslag te plegen. Sinds enkele weken zit hij in voorarrest op de terroristenafdeling van de extra beveiligde inrichting in Vught.

Mager
Op Facebook en per telefoon zou hij daar met anderen contact over hebben onderhouden. Volgens zijn advocaat, mr. Arnout Schadd, is de zaak 'heel erg mager'. De wapens bestonden volgens hem uit 'bakmeel en batterijen'. Die zou hij volgens het OM willen gebruiken om een explosief te maken.

Aanwijzing
Schadd zegt dat de afgetapte telefoongesprekken wel als aanwijzing gezien kunnen worden, maar volgens hem gaat het om grootspraak en ontkent O. dat hij iets kwaads in de zin had.