Volledig scherm
Een politieagent stelt een 1e onderzoek in na het scooterongeval. © Henk Baron

OM eist acht jaar cel tegen beide verdachten Nijmeegs scooterdrama

DEN BOSCH/NIJMEGEN - Tegen de twee verdachten van het Nijmeegse scooterdrama is maandagmiddag door het Openbaar Ministerie 8 jaar cel geëist. Daarnaast is tegen de jongste verdachte, die het OM ziet als de daadwerkelijke bestuurder, 7 jaar rijontzegging geëist. Beide verdachten zijn schuldig aan doodslag (in vereniging), zo vindt het OM. 

Bij het Nijmeegse scooterdrama, op 15 januari 2010, kwam de 50-jarige Mario van de Geijn om het leven toen hij op een zebrapad werd geschept door een scooter. De destijds 19- en 20-jarige verdachten van Marokkaanse komaf waren op de vlucht voor de politie na een gesmoorde poging om hotel Belvoir te overvallen. Nadat ze met hoge snelheid zigzaggend tegen het verkeer in reden op de Canisiussingel, botsten ze tegen Van de Geijn.

Jongste verdachte
Bij de zaak tegen de twee heeft de jongste verdachte volgens het OM gereden. Eerder wees de rechtbank in Arnhem juist de oudste verdachte als bestuurder aan. Het OM in Den Bosch lijkt er nu op aan te sturen dat beide verdachten medeplegers zijn van het doodrijden van Van de Geijn. Dit onder meer omdat volgens het OM de vlucht van tevoren gepland was en beide op de scooter bleven zitten toen ze de politie ontdekten bij het Belvoir hotel dat ze wilden beroven.

Verstek
De 26-jarige verdachte, de oudste van de twee, liet opnieuw verstek gaan bij de behandeling van zijn zaak door het hof in Den Bosch. De man is ziek, zo liet hij via zijn advocaat weten.

Veroordeling
Eind 2010 veroordeelde de rechtbank in Arnhem de oudste van de twee tot acht jaar gevangenisstraf; hij zou de bestuurder van de scooter zijn geweest. De jongste kreeg zestien maanden cel. Maar het hof in Arnhem sprak het duo in mei 2012 vrij van doodslag, omdat niet bewezen kon worden wie had gereden. De Hoge Raad verwees de zaak uiteindelijk terug naar het hof. Het OM vindt dat beiden kunnen worden veroordeeld, omdat er sprake geweest is van medeplegen.

Uitspraak
Het gerechtshof in Den Bosch houdt de zaak formeel aan tot maandag 6 juni en sluit hem dan.Dat is puur om meer tijd te hebben om de zaak te overdenken, want na het sluiten van de zaak moet het hof uiterlijk twee weken later uitspraak doen. Dat gebeurt in dit geval op 20 juni om 13.00 uur.