Volledig scherm
© pixabay.com

OM eist cel en drugsverbod voor steken met mes

ARNHEM/NIJMEGEN - Tegen een 53-jarige man uit Nijmegen is woensdag in de rechtbank in Arnhem veertien maanden cel geëist, waarvan zeven voorwaardelijk. De man wordt ervan verdacht een plaatsgenoot met een mes te hebben gestoken.

„Het had nooit mogen gebeuren. Ik ben naïef geweest. En stom, dat ik met zo'n onderwereldfiguur in zee ben gegaan", liet de verdachte woensdag weten op de zitting.

De verdachte liep het slachtoffer op 12 december vorig jaar tegen het lijf op het Joris Ivensplein in Nijmegen. „Hij vroeg me daar om een vuurtje en zo raakten we in gesprek. We rookten cocaïne via een pijp, dat was voor mij de eerste keer", zei de verdachte. „Hij vroeg me dit te betalen, dat wilde ik best doen. Maar hierna bleef hij om geld vragen en sloeg de sfeer om."

Ruzie
Het slachtoffer liep met hem mee naar huis in het centrum van Nijmegen. Thuis begon 'het gedonder pas echt', zo zei de verdachte. „We kregen flink ruzie en ik wilde hem echt m'n huis uit. Opeens deed hij z'n hand in zijn broekzak en dacht ik dat hij er iets uit wilde pakken. Een pistool of mes ofzo. Ik kreeg een heel angstig gevoel, voelde me echt bedreigd. Daarop pakte ik een mes van het aanrecht en prikte hem daarmee."

Steekwonden
Het slachtoffer rende hierop naar de voordeur. Daarop pakte de verdachte opnieuw het mes en stak hem in zijn rug, zo luidt de beschuldiging. De man liep enkele steekwonden op. „Omdat het slachtoffer veel kleren aan had, viel het letsel mee. De steken hadden ook kunnen leiden tot de dood", aldus het OM. „Van noodweer was geen sprake, het is onduidelijk waarop die angst van de verdachte was gebaseerd."

Stoornis
De verdachte werd in 2006 ook veroordeeld tot tbs en celstraf wegens zware mishandeling. Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de man slecht om kan gaan met alcohol en een verstandelijke stoornis heeft.

Behalve een celstraf eist het OM een drugsverbod, een meldplicht bij de reclassering en een behandeling voor zijn problemen. De rechtbank doet op woensdag 6 juli uitspraak.