Volledig scherm
Foto: ANP

OM eist celstraf voor man uit Arnhem die bank oplichtte voor half miljoen

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft vandaag 14 maanden cel geëist tegen een man uit Arnhem, wegens hypotheekfraude en oplichting. Ook wil justitie dat de man een restschuld terugbetaalt van 500.000 euro.

De Arnhemmer kreeg in het najaar van 2011 van ABN AMRO een hypotheek van bijna 600.000 euro. Om dat te bereiken, had hij een vast arbeidscontract (ruim 1,5 ton per jaar) vervalst en daarbij twee – ook neppe – werkgeversverklaringen bijgevoegd. Hij vervalste zelfs stempels voor briefpapier van zijn vermeende werkgever, een lasbedrijf uit Woudenberg. De bank verstrekte de hypotheek, waarna de Arnhemmer voor ruim 5,5 ton een pand in Lunteren kocht.

Verhuur
De man ging over tot verhuur van de woning: met een deel van de huurpenningen kon hij de hypotheekrente aflossen. Pas in 2013 ging het – per toeval – mis. De politie ontdekte dat in het pand een grote wietkwekerij was gehuisvest. Omdat de woning op naam van de Arnhemmer stond, onderzocht de recherche zijn financiële situatie. Toen bleek onder meer dat de man geen baan had. Wel was hij kort in dienst bij het Woudenbergse lasbedrijf geweest. Al in zijn proeftijd volgde ontslag.

Hypotheekfraude
Hypotheekfraude en oplichting, zo vindt het OM. Vandaag had de man moeten voorkomen, maar van hem ontbreekt inmiddels ieder spoor. De rechtszaak vond doorgang zonder zijn aanwezigheid. De uitgeleefde woning leverde bij veiling slechts 60.000 euro op. Hij moet, zo wil het OM, dan ook een restschuld terugbetalen van 500.000 euro. De uitspraak is over twee weken.