Volledig scherm
Syriëgangers Waïl el A. (links) en Nadeem S. © Jeroen Nissen

OM in hoger beroep tegen straf voor Syriëgangers

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil een nieuwe uitspraak in de zaak tegen de twee Arnhemse Syriëgangers Nadeem S. (23) en Waïl el A. (18). De twee werden woensdag 15 juni veroordeeld tot drie en twee jaar cel voor het afreizen naar Syrië.

Daar wilden ze zich aansluiten bij een terroristische organisatie. De Arnhemmers werden vrijgesproken voor samenspanning en daar is het OM het mee oneens. „Daar willen we nog een rechter over horen”, zegt een woordvoerster van het OM.

Advocaat
De advocaat van S. liet meteen na de uitspraak al weten in hoger beroep te gaan. Hij vindt dat het niet voldoende bewezen is dat zijn cliënt wilde afreizen naar Syrië met terrorismedoeleinden. Ook vindt hij de straf die daarvoor is opgelegd veel te hoog.

El A. had zich al bij de uitspraak neergelegd, maar nu het OM in hoger beroep gaat, doet hij dat ook.

Spijtoptant
S. en El A. werden vorig jaar dichtbij de Turkse stad Gaziantep, de poort naar IS-gebied, opgepakt door de Turkse autoriteiten. Tegenover de rechter verklaarden ze dat ze daar waren om een spijtoptant uit Syrië op te halen, maar dat verhaal achtte de rechtbank ongeloofwaardig.