Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem © ANP

OM: Vier jaar cel voor vader overleden Arnhemse baby Jairo

ARNHEM - De ouders van de acht maanden oude baby Jairo, die overleed als gevolg van kindermishandeling, moeten daarvoor volgens het Openbaar Ministerie (OM) celstraf krijgen. Het OM beschouwt de 26-jarige vader als degene die de baby schopte, sloeg en stompte en vindt dat hij daarvoor vier jaar naar de gevangenis moet.

De 26-jarige moeder is volgens het OM slachtoffer en dader tegelijk: zij verloor haar kind, maar heeft ook niets gedaan om een einde aan de mishandelingen te maken. Daarvoor moet zij een celstraf krijgen van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Vertraging
Jairo overleed in augustus 2010. De zaak heeft veel vertraging opgelopen door slecht werk van het OM. Daar is rekening mee gehouden bij de eis tegen de ouders.

Raadsel
Hoe de baby, die onder de blauwe plekken en kneuzingen zat, is overleden is voor zijn vader een raadsel. Dat verklaarde de 26-jarige Arnhemmer maandagmorgen tegen de rechter.

Na zijn overlijden constateerde een schouwarts dat het Arnhemse jongetje een ontstoken darmperforatie had. Dat kan volgens artsen alleen maar zijn ontstaan door geweld van buitenaf. Waarschijnlijk was de baby al dagen eerder hard in zijn bovenbuik gestompt.

Blauwe plekken
Artsen en familie merkten in de acht maanden van Jairo’s leven vaker blauwe plekken op. Ook brak het kind een bovenbeen. Na zijn dood bleek onder meer dat het andere beentje gebroken was. Dat moest met veel kracht zijn gebeurd.

Maar de vader had er geen verklaring voor. Hij had nooit zijn geduld verloren en was altijd zorgzaam geweest, zei hij. De 26-jarige moeder was er maandag niet omdat zij dringend naar het buitenland moest.

Slecht werk
De ouders stonden al eerder voor de rechter, maar die verklaarde de zaak toen niet-ontvankelijk wegens slecht werk van het OM. Het gerechtshof besloot later dat de zaak toch behandeld moest worden.

Tegen een deur gevallen
Na de dood van het kind stelde een schouwarts vast dat Jairo slachtoffer was van 'heftig botsend geweld'. Zijn vader weet alleen dat hij een keer met de baby in zijn armen tegen een deur is gevallen. Andere blauwe plekken zouden zijn veroorzaakt doordat het kindje met drie maanden al met zijn hoofd tegen de spijlen van de box viel.