Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Oma van handbalster Estavana Polman treurt om verlies

ARNHEM - Zo jammer. Annie Tel (77), de oma van handbalster Estavana Polman uit Arnhem, had haar kleindochter zo graag zien schitteren in een Olympische finale. Maar Oranje verloor donderdagavond van Frankrijk: 24-23. „Helaas. Nu moeten we brons pakken”, aldus Tel.

Ze bekeek de halve finale van de Spelen op een groot scherm in de Arnhemse handbalkroeg Heeren van Aemstel. Ook Polman’s broer Timothy, oom Dave en tante Patricia waren van de partij. „Kop op Es”, zei Dave, die ontzettend baalde van het verlies.

Even heen en weer?
„Ik was er zo graag bij geweest, in Rio. Om Estavana aan te moedigen.” Timothy heeft geïnformeerd wat het kost. „Morgen vertrekken, zondag terug: 2.300 euro. Alleen de vlucht. Duur! Dat gaat echt niet.”

Denemarken
Midden in de drukke kroeg, naast oma Tel, zat Cynthia van Eldik. De Velpse (24), die tot de beste vriendinnen van Estavana behoort, droeg een officieel wedstrijdshirt van de voormalig handbalster van het Arnhemse Udi 1896 en AAC 1899. 

Regelmatig reist Eldik naar Denemarken, waar Polman alweer enkele jaren handbalt en woont. „Over een paar weken ga ik weer. In mijn eentje met de auto. Handballen kan ik niet. Maar dat doe ik ook niet met Es. We kletsen, gaan lekker eten of kijken naar een film. Heerlijk. Estavana is zo gezellig.”

John de Bever
Gezellig was het donderdag ook bij de Heeren van Aemstel. Daar zorgde uitbater Paul Peters, ooit een talentvol handbaldoelman van het Arnhemse ESCA, wel voor. Maar het nummer Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht van John de Bever, het feestnummer van handbalminnend Arnhem, werd niet gedraaid. Dat gebeurt alleen als er iets te vieren valt.

Trots
Vlak na het laatste fluitsignaal hield Timothy het voor gezien. Het verlies deed zeer. „Ik ben trots op mijn zusje. Ik voetbal, maar ben niet zo goed in sport als Estavana en mijn broertje Dario. Ik kan het niet opbrengen, het vele trainen, het leven voor de sport. Zij wel. Ik ben liever hier, in de kroeg.”

Zaterdag komen de ouders van Estavana’s vriend – voormalig voetbalinternational Rafael van der Vaart – ook naar het Arnhemse café, door oom Dave ‘ons clubhuis’ genoemd. „Dan gaan we voor brons”, aldus de Westervoorter.

Roddelbladen
„Estavana is na het WK vorig jaar een bekende Nederlander geworden. En nu ze een relatie heeft met Rafael staat ze ook regelmatig in de roddelbladen. Ik lees ze niet. Voor ons verandert er niets. Estavana blijft Estavana", vertelde Timothy.

De ouders van Estavana waren er donderdag niet bij. Zij zijn in Brazilië.