Volledig scherm
De finish van de 65e editie van Ome Joop's Tour 2015 in Arnhem . © Marina Popova

Ome Joop's Tour: 155 kinderen fietsen tien dagen door Nederland (video)

ARNHEM - Bij de Arnhemse jeugdronde Ome Joop's Tour hebben 155 kinderen maandag de eerste etappe afgelegd. Eén deelnemer haakte kort voor vertrek af. Het kindje had heimwee. De komende dagen fietsen de kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar door Nederland en een klein stukje Duitsland (Kalkar).

Ze bezoeken pretparken en proberen door goed (rij)gedrag punten te verzamelen voor de gele, groene en de bolletjestrui.

Verkeersregels
De tienjarige Quinty Cortvriend heeft het naar haar zin: „Het is leuk en je leert veel over hoe je je op de weg moet gedragen." Ploeggenote Jill Wouters (11) beaamt dat. „En het is leuk met andere kinderen samen te fietsen en te werken om punten te halen." Quinty's moeder vindt Ome Joop's Tour een geweldig initiatief. „Kinderen leren respect voor elkaar en voor andere culturen te hebben."

Pretparken
De jongens en meisjes fietsen dinsdag van Apeldoorn naar Harderwijk. Daar bezoeken ze het Dolfinarium. Een ander hoogtepunt is een bezoek aan pretpark De Efteling. Dat staat zaterdag op het programma.

Ome Joop
Aan Ome Joop's Tour werken 75 vrijwilligers mee. Eén van hen is Joop Legerstee, broer van toerdirecteur Marcel Legerstee. Legerstee zet zich al 45 jaar belangeloos in voor Ome Joop's Tour, vernoemd naar zijn vader. Voor zijn inzet kreeg hij maandag uit handen van locoburgemeester Gerrie Elfrink een koninklijke onderscheiding.

Ome Joop's Tour is van 25 juli tot en met 3 augustus.