Volledig scherm
© Facebookpagina Vriesairteam Paramotor

'Omgekomen paravlieger brak gevaarlijke daling niet af'

LUNTEREN/ZEEWOLDE - De paramotorvlieger Ewout de Vries uit Lunteren die op 31 juli in Zeewolde om het leven kwam tijdens een vlucht, is vermoedelijk tijdens een manoeuvre zijn bewustzijn verloren.

Frank Moorman van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) denkt dat op basis van getuigenverklaringen.

Diepe stijlspiraal
Getuigen zagen dat de 20-jarige De Vries een 'diepe stijlspiraal' vloog, wat een zeer snelle, cirkelende daling betekent. Zo'n snelle daling kan ervoor zorgen dat het bloed uit de hersenen richting de benen en voeten stroomt. Een verminderd zichtvermogen is het gevolg. Op dat moment moet de vlieger actie ondernemen door de manoeuvre af te breken. Doet hij dat niet, dan volgt een black-out. Getuigen zeggen dat zij geen pogingen zagen bij De Vries om zijn actie af te breken.

Verantwoord
Moorman van de KNVvL: „Zogenaamde doorgezette stijlspiralen, waarvan zelfs afgevraagd kan worden of ze legaal uitgevoerd mogen worden, moeten op een dusdanige hoogte afgebroken worden, dat er bij problemen in de lucht voldoende hoogte over is voor oplossingen. Wij discussiëren in de vereniging naar aanleiding van het ongeluk of stunten met paramotoren eigenlijk wel verantwoord en legaal is. Het is in ieder geval zeer belangrijk om ook theoretisch onderlegd te zijn, voordat een vlieger aan geavanceerde manoeuvres begint. De moderne schermen laten vliegers snel moeilijke manoeuvres vliegen. De vraag is echter of deze wel op de juiste manier gevlogen worden."

Waarschuwen
Moorman benadrukt dat het onderzoek van de luchtvaartpolitie nog loopt en hij slechts tussentijdse eigen bevindingen met de wereld wil delen. Vooral om anderen te waarschuwen. „Een week na het ongeluk en slechts twee dagen na de begrafenis hebben twee vliegers wederom stijlspiralen tot zeer lage hoogte gevlogen. Vanwege het lopende onderzoek naar de oorzaak van het ongeval is dit niet alleen uiterst onverstandig, maar ook respectloos. De manoeuvres werden namelijk niet ver van de woonplaats van Ewout uitgevoerd."

De Vries uit Lunteren maakte deel uit van Vriesairteam Paramotor, een groep actieve luchtsporters rond de paramotoropleiding van Vriesair Aviation in Lunteren.

Volledig scherm
© anp