Volledig scherm
© Thinkstock

Omroep houdt miljoen van provincie én krijgt extraatje

ARNHEM - Omroep Gelderland behoudt een subsidie van de provincie Gelderland van ruim een miljoen euro. Gedeputeerde Staten willen dat bedrag jaarlijks tot 2020 blijven geven.

De regionale omroepen werden voorheen door de provincies gefinancierd. Sinds een paar jaar is het rijk daar verantwoordelijk voor. Omroep Gelderland krijgt jaarlijks ruim 16 miljoen euro vanuit Den Haag.

Miljoen
De provincie Gelderland doet daar sinds 2009 zelf een miljoen bovenop. Dat geld is specifiek bestemd voor programma’s die over regionale identiteit en ‘verbinding’ gaan. Ook moet er een link zijn met het beleid van de provincie.

Volgens Gedeputeerde Staten is die opdracht goed ingevuld met onder meer het historische programma Ridders van Gelre, Gelderland op Weg (verkeer) en Gemaakt in Gelderland (industrie). Daarom wil de provincie het bedrag blijven verstrekken. Er komt 142.000 euro per jaar bovenop om de omroep in staat te stellen meer multimediaal samen te werken met lokale omroepen. Het geld is ook bedoeld om meer online te werken.

Bezuinigingen
De omroep krijgt vanuit Den Haag te maken met bezuinigingen. De regionale omroepen moeten samen 17 miljoen euro inleveren. Hoe dat moet, is nog onduidelijk. Pogingen intensiever samen te werken, zijn vastgelopen.