Volledig scherm
Een door een bever gegraven gat in een dijk. © DG

'Ongedierte' met beschermde status sloopt dijken

OOIJ - Een nieuw 'ongedierte' bedreigt de Nederlandse dijken: de bever. Rattenvangers van de waterschappen hebben de stand van muskusratten en beverratten onder controle. Maar de bever, die een beschermd dier is, heeft vrij spel.

De waterschappen kijken onder meer hoe dijken beverproof kunnen worden gemaakt. Volgens Ruben Verwoert van Waterschap Rivierenland is de schade die een bever aanricht tientallen keren groter dan die van ratten.

Graven
Een bever graaft zo zeven of acht meter in een dijk en dat kan grote gevolgen voor de veiligheid hebben. „Omdat het dier beschermd is, mogen we het alleen verjagen. Dat doen we altijd na overleg met Staatsbosbeheer en De Zoogdiervereniging.” De waterschappen voorzien dat bevers in de toekomst een groter gevaar voor dijken vormen dan muskus- en beverratten. De dieren veroorzaken al veel gewasschade doordat ze stromend water 'afdammen', vooral in Limburg. Hierdoor lopen akkers onder water.

Lees meer over de lastige bever in De Gelderlander van woensdag 29 juni. Ook digitaal te lezen via krant.gelderlander.nl