Volledig scherm
© Raphael Drent

Onze buurt is een fijne en veilige plek!

ARNHEM - We geven onze buurt een dikke 7, blijkt uit het Buurtonderzoek van deze krant. Maar: „Het zal een hele opgave zijn om dat zo te houden”, zegt hoogleraar Stedelijke Vernieuwing Maarten van Ham van de TU Delft.

Hij is blij verrast door de uitkomsten van het Buurtonderzoek. De meeste mensen voelen zich namelijk veilig. In het gebied waar De Gelderlander verschijnt, is dat zelfs 94 procent.

Naoberschap
Er zijn ergernissen. Er zijn zorgen: soms lopen er alcoholisten en junks rond, zoals in Arnhem. En er zijn verschillen. Sommige buren kennen de gezichten achter de deurbel van hun portiekflat niet meer, zoals in de speciale bijlage vandaag te lezen is.
Aan de andere kant doen we er iets aan: er worden vlindertuinen aangeplant en buurtbarbecues gehouden. En het Achterhoekse naoberschap lijkt onverwoestbaar.

Oh ja: de Achterhoek. Daar is het leven goed, zegt Marianne Verwey. Ze verhuisde van de Randstad ('één grote aan elkaar gegroeide klont van huizen') naar Winterswijk. Daar wil ze nooit meer weg. De mensen staan er voor elkaar klaar, maar je moet natuurlijk wel investeren.

Dood?
Burenruzies hebben vaak een diepliggende achtergrond, vertelt televisierechter Frank Visser in de bijlage. Of er wordt iets bij gezocht waar de ruzie zogenaamd over gaat, een overlastgevende boom bijvoorbeeld. „Eigenlijk moet de buurman gewoon dood, maar dat gaat niet zo makkelijk, dus zoeken we maar iets anders om ruzie over te maken”, aldus Visser.

Rust 
Wie trouwens zijn of haar burenruzie wil ontvluchten, moet naar Aalten: van alle lezers die daar meededen, weet maar 2,14 procent wat burenruzie is. Ruim 90.000 mensen uit het hele land deden mee aan het onderzoek, waarvan ruim 11.000 in het verspreidingsgebied van De Gelderlander. De resultaten staan vandaag in een speciale buurtbijlage bij de krant. Ook digitaal te lezen via dg.nl/krant.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.