Volledig scherm
Het lichaam van Mariska werd na twee weken gevonden door een team met speurhonden © ANP

Oom Mariska Peters krijgt 20 jaar cel voor verkrachten en doden nichtje

ARNHEM/NIJMEGEN - De 52-jarige oom van Mariska Peters uit Nijmegen is woensdagmorgen veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank in Arnhem staat vast dat Johan op 9 februari 2015 zijn 21-jarige nichtje verkrachtte en doodde in natuurgebied de Hatertse Vennen bij Nijmegen. Johan was zelf niet in de rechtszaal aanwezig.

"Net goed, die komt mooi niet meer vrij. Het is afgelopen met hem", reageert de vader van Mariksa opgelucht. Ook vanaf de publieke tribune klonk er luid applaus nadat de rechter de uitspraak had gedaan. 

Beschermen
De oom heeft niet de maximale celstraf van 30 jaar gekregen omdat hij volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar is. Toch is de uiteindelijke straf hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die eiste twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak, 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank moet de maatschappij zo lang mogelijk beschermd worden tegen deze man.

Pompekliniek
Oom Johan verbleef op het moment van het misdrijf op een resocialisatie-afdeling net buiten de muren van tbs-instelling de Pompekliniek in Nijmegen. Hij zat in de kliniek wegens incest met zijn dochter en mishandeling. Ook in 1985 en 1990 werd hij al eens veroordeeld voor verkrachting. Johan slaagde erin ongezien de kliniek te verlaten via het raam van een mede-tbs'er.

Pakketje
Hij lokte Mariska, die in de schulden zat, die avond met het verhaal dat ze 250 euro kon verdienen door samen met hem een pakketje drugs van Malden naar Berg en Dal te brengen. Het bewijs hiervoor werd gevonden in de telefoon van Johan.

Overweldigend bewijs
Volgens de rechtbank is er overweldigend bewijs dat Johan zijn nichtje heeft verkracht en gedood. Zo zijn er bloed- en spermasporen gevonden. Ook telefoongegevens plaatsen oom Johan op de plek van het misdrijf. Daarnaast beschikte hij over daderinformatie. 

Getuigen 
Dat enkele getuigen Mariska in de dagen na haar verdwijning nog gezien zouden hebben, acht de rechter niet aannemelijk. Ook is het volgens de rechter niet mogelijk dat het seksuele contact tussen Mariska en haar oom, vrijwillig is geweest. 

Zwijgen
Johan heeft tijdens de behandeling van zijn zaak nooit iets gezegd. Zijn advocaat eiste vrijspraak. Hij verweet politie en justitie tunnelvisie. Daarvan is geen sprake, oordeelde de rechter.