Volledig scherm
Het lichaam van Mariska werd na twee weken gevonden door een team met speurhonden © ANP

Oom Mariska Peters ziet af van hoger beroep: 'Hij berust in het vonnis'

NIJMEGEN - De oom die tot twintig jaar cel en tbs is veroordeeld voor de moord op zijn nichtje Mariska Peters, ziet af van hoger beroep. "Hij berust in het vonnis", zegt zijn advocaat Frank Janzing. Na een gesprek met Janzing is Johan P. (52) deze maandag tot de slotsom gekomen dat het strafproces geen vervolg krijgt, meldt de advocaat.

Dit hoewel het vonnis vorig week fors hoger uitviel dan de door het Openbaar Ministerie geëiste 15 jaar en tbs. "We hebben de voors en tegens afgewogen. In theorie had een hoger beroep ook kunnen uitmonden in een nog hogere straf dan 20 jaar en tbs."

'Gebaar naar de familie'
De advocaat heeft het nieuws dat Johan afziet van hoger beroep via twitter actief naar buiten gebracht. "Dat is gebeurd op verzoek van mijn cliënt. Het is een gebaar naar de familie. Hij wil ze niet langer dan nodig in onzekerheid laten over een eventueel beroep."

Zwijgrecht
Dat er geen hoger beroep komt, betekent ook dat de kans dat oom Johan alsnog gaat praten zo goed als verkeken is. In een beroep had hij wellicht om tactische redenen wel zijn mond open gedaan. Tot nu toe beroept hij zich op zijn zwijgrecht.