Volledig scherm
Repetitie van de gezamenlijke Oostpool/Introdans jongerenproductie 'Het slecht bewaakte meisje' uit 2015. Foto: Gerard Burgers

'Oosten des lands lonkt naar Toneelgroep Oostpool'

ARNHEM - Gemeenten in het oosten van het land zouden dolgraag de Arnhemse Toneelgroep Oostpool binnenhalen.

Dat zegt zakelijk leider van het gezelschap Ruud van Meijel. Om welke gemeenten het precies gaat, houdt Van Meijel liever voor zich.

Rijkssubsidie
Zijn verhaal sluit aan op de vrees van de Arnhemse wethouder van Cultuur Gerrie Elfrink dat de stad gezelschappen met een rijkssubsidie, zoals Oostpool, Introdans en Het Gelders Orkest (HGO), niet kan behouden als er niet in cultuur wordt geïnvesteerd.

Omvallen
Eflrink wil een nieuw gebouw (à 32 miljoen) voor Stadstheater Arnhem, Oostpool en Introdans neerzetten op het Koningsplein. „Stilstand is geen optie", vindt hij. „Als we niks doen, lopen we het risico dat we hier straks discussiëren over de verhuizing of het omvallen van de rijksgezelschappen."

Handelen
Elfrink, die al investeerde in een nieuwe concertzaal voor Musis (mede voor het HGO), ziet 'een enorme dynamiek in de culturele wereld'. „Als we onze positie als culturele hoofdstad van het oosten willen versterken, moeten we handelen."