Volledig scherm
Het echtpaar Jan en Renate van Esch met baby Joanna op hun onderduikadres. © Bart Harmsen

Op de vlucht voor hulpverleners: blijf van onze baby af!

ARNHEM - Uit angst voor hulpverleners is een Arnhems gezin ondergedoken in de Achterhoek. Jan en Renate van Esch zijn doodsbang dat hun baby wordt weggehaald door de Raad voor de Kinderbescherming.

Die heeft van hulpverleners uit Arnhem het verzoek gekregen om onderzoek naar dit gezin te doen. Dat zegt jurist en vertrouwenspersoon Marianne Vlaming, die door het echtpaar is ingeschakeld. Zij heeft in de dossiers gelezen dat de hulpverleners van oordeel zijn dat het echtpaar niet in staat is goed voor de twee maanden oude Joanna zorgen.

Psychose
„De hulpverleners moeten ons de kans geven te laten zien dat wij heel goed in staat zijn Joanna op te voeden", zegt Renate van Esch. De wijkcoach van het gezin is volgens Vlaming, zo las ze in de stukken, een andere mening toegedaan. Jan van Esch heeft niet-aangeboren hersenletsel en zijn vrouw heeft eenmaal een psychose gehad. De wijkcoach heeft volgens Vlaming de Raad voor de Kinderbescherming gemeld dat de situatie voor Joanna onveilig is en dat het kind moet worden weggehaald. 

Vragen
Na die melding heeft het echtpaar de benen genomen. Wel heeft het de Raad voor de Kinderbescherming op bezoek laten komen. „De medewerkers hebben zo met eigen ogen gezien dat het goed gaat. Ze hebben Joanna niet meegenomen en ze zijn ook niet van plan haar onder toezicht te laten plaatsen”, zegt Vlaming die het gezin met raad en daad bij staat.

De fractie van de SP in Arnhem heeft intussen vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander van vrijdag 16 september of in onze e-paper.