Volledig scherm
De resterende 14 procent is onbekend of overig. Afbeelding: Brandweer

Op zaterdagen in maart meeste kans op woningbrand (video)

ARNHEM - De kans dat er in Gelderland en Overijssel een woningbrand uitbreekt, is het grootst op een zaterdag in maart. De meeste branden in de twee provincies beginnen in de schoorsteen of in de keuken. Dat blijkt uit onderzoek naar bijna 1.100 woningbranden die in een jaar tijd woedden in Oost-Nederland.

De vijf oostelijke veiligheidsregio's hebben tussen maart 2015 en maart 2016 alle woningbranden in kaart gebracht.

Onderzoek
Door het onderzoek wil de brandweer beter zicht krijgen op de aard en oorzaak van woningbranden om zo betere voorlichting over brandpreventie te kunnen geven. Inmiddels is besloten het onderzoek in 2017 voort te zetten. In de onderzochte periode braken de meeste branden uit in januari, februari, maart en december. Het vaakst gebeurde dat op een zaterdag, het minst vaak op een dinsdag.

Oorzaken
In 38 procent van alle woningbranden was stoken de oorzaak. Stoken van goed gedroogd loofhout en een regelmatig bezoek van de schoorsteenveger voorkomt een hoop leed. Na stoken is de keuken de belangrijkste bron van woningbranden: in 22 procent van de gevallen brak hier brand uit.

Maatregelen
Naast het ophangen van werkende rookmelders zijn er nog een paar simpele, maar effectieve maatregelen, die levens kunnen redden bij brand. Brandonderzoeker Joost Ebus: „Sluit de tussendeuren in je huis. Dat kan er voor zorgen, dat een brand zich niet verder uitbreidt en kan heel veel schade voorkomen. 'Hé, doe die deur dicht!' is ook de de boodschap die we uitdragen in de Brandpreventieweek, die 1 oktober begint.”

Lees meer over de cijfers in de krant. Ook digitaal te lezen via dg.nl/krant

Bekijk de video.

Maart vorig jaar is Team Brandonderzoek, samen met de 5 brandweerregio’s van Oost 5, begonnen met het nabellen van alle woningbranden. De bevelvoerder werd na een woningbrand door de dienstdoende brandonderzoeker gebeld. Na een jaar nabellen zijn de resultaten voor Oost 5 bekend.