Volledig scherm

Opa Ratelband leest voor: Ik was vroeger ook een klein, dik en ondeugend ventje

Dit jaar staat de Kinderboekenweek in het thema vanopa’s en oma’s.Daarom hebben wij vijf beroemde grootouders gevraagd wat hun favoriete voorleesboek is. Vandaag Emile Ratelband.
Leest voor: Blauwtje en geeltje van Leo Lionni.
Opa van: Keetje (2) en Wolf (5).

We bellen Emile Ratelband wakker.

Belangrijk
Hij zit in de Verenigde Staten,waar het op dat moment 05.30 uur in de ochtend is. „Wacht even hoor, ik bel je straks terug.” Een klein kwartiertje later is hij opgestaan en weet hij wat hij wil zeggen. „Ik vind het belangrijk dat kinderen iets leren van verhaaltjes. Twee van mijn kinderen zitten nog in de voorleesleeftijd. 'S avonds luisteren en lezen we mee met voorlees-cd’s van Disney. Leuke verhalen want ze leren dat alles goed komt. Wat er ook gebeurt. Mijn kleinzoon Wolf is dol op Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. Dan leg ik hem uit dat in elk mens een vlinder zit. Hij is verder net als ik een kwajongen dus ik zou later graag Dik Trom met hem lezen. Daar was ik – ik was vroeger ook een klein, dik en ondeugend ventje – dol op.

Pret
Mijn kleindochter Keetje en ik hebben altijd dolle pret voor het slapen gaan. Vooralsnog zie ik haar alleen onder begeleiding. We lezen dan samen Blauwtje en geeltje van Leo Lionni met potloodjes er bij. Ze kan er geen genoeg van krijgen dus inmiddels kan ik het versje dromen.” Ratelband haalt even adem en dreunt op: „Blauwtje en geeltje, weet je wat ze doen? Ze geven elkaar een kusje en samen worden ze groen.”