Volledig scherm
De voormalige De Gruyter-winkel aan het Mariaplein in Nijmegen. Binnen hangt een rij tegeltableaus. © Paul Rapp

Open monumentendag: van historische abri tot steenfabriek

NIJMEGEN - Een saai museum bezoeken is al lang niet meer wat een mens zich in 2016 bij Open Monumentendag moet voorstellen. In de regio Gelderland is het aantal musea dat dit weekend te bezoeken is zelfs ver in de minderheid.

Wie een monument gaat bezoeken hoeft zelf niet in een stoffig oud huis te gaan staan. Wie een locomotiefloods wil zien, grafheuvels, (de pijp van) een steenfabriek van binnen of kasteel met ridders komt aan zijn trekken.

Verrassende monumenten
Er zijn zelfs ronduit verrassende monumenten. Zo zijn er in de gemeente Wijchen twee abri's te bezichtigen. Bushokjes dus. Aan de Leurseweg in Leur en aan de Maasdijk Batenburg. Wie het nog wat ouder wil kan in Nijmegen in het Archeologisch Depot aan de Nieuwe Dukenburgseweg terecht. Normaal niet open voor bezoekers.

Achterhoek
In de Achterhoek is Belevingspark Cactusoase, een uniek stukje woestijn in Ruurlo en in Rivierenland is er onder andere de De Boutesteijnse Sluis die stamt van voor 1316. En wie in Maasland eens wat anders wil dan een kerk of een molen in kan terecht bij de De Stichting FotoArchiefDienst (FAD), die zich al vanaf 1983 bezig houdt met de geschiedenis van de gemeente Cuijk.

Wilt u zien wat er bij u in de buurt te doen is, kijkt u dan op onderstaande kaart. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier.