Volledig scherm

Opening Special Olympics in volle Goffert

NIJMEGEN - De openingsceremonie van de Special Olympics in het Nijmeegse Goffertstadion op vrijdag 1 juli is vrijwel uitverkocht. Introdans en Frans Bauer treden op.

De negende nationale spelen voor mensen met een verstandelijke beperking zijn op 1, 2 en 3 juli in Nijmegen, Groesbeek en Wijchen. Aan het sportfeest doen 2.400 sporters mee.

Heumensoord
De atleten komen op 12 locaties in actie. De spelen tellen 18 verschillende sporten. Er wordt overnacht op Heumensoord dat van vluchtelingenopvang is omgebouwd tot olympisch dorp. Tijdens het sportevenement zijn 3.000 vrijwilligers in touw. Er zijn 800 coaches en begeleiders.

Gezond
Het sportfeest moet verstandelijk gehandicapten bewegen tot een gezondere levensstijl. De noodzaak daarvoor is groot, zegt voorzitter Floris Tas van deze Special Olympics. „Overgewicht komt drie keer zoveel voor bij mensen met een beperking. Velen kampen met diabetes."

Inspanning
34 organisaties uit Nijmegen en omgeving hebben beloofd verstandelijk gehandicapten gezonder te laten eten en sporten. Gemeenten, ziekenhuizen, de grote onderwijsinstellingen, voetbalclubs als SC Woezik, Beuningse Boys en Oranje Blauw, Funrunners, Boksacademie Nijmegen en welzijnsinstellingen Pluryn, Dichterbij, Mee Gelderse Poort en Driestroom gaan zich daarvoor inspannen.

Achterhoek
De nationale spelen worden eens in de twee jaar gehouden. De tiende editie wordt in de Achterhoek gehouden.

Volledig scherm
Frans Bauer. © Wikimedia