Volledig scherm
© Thinkstock

Opnieuw celstraf geëist tegen 'Dj-scout' in afpersingszaak in Arnhem

ARNHEM - ‘Wat voor muziek ben je aan het maken?’ Een 22-jarige Arnhemmer raakt in de trein aan de praat met een 17-jarige jongen, die op zijn laptop deuntjes produceert. De jongen geeft de Arnhemmer een oordopje en laat hem meeluisteren. ‘Ik ken iemand die je verder kan helpen in de muziek’, repliceert de Arnhemmer. Het blijkt het begin te zijn van een merkwaardige afpersingszaak, waarvoor de Arnhemmer eerder dit jaar een celstraf van twintig maanden krijgt opgelegd. Hij volhardt echter in zijn onschuld in ging in hoger beroep. Zijn zaak kwam gisteren voor.

Het is 11 februari 2015 als de Arnhemmer en de 17-jarige jongen elkaar weer treffen. Deze keer op station Ede-Wageningen. Er is nu ook een derde persoon mee, een 23-jarige Arnhemmer. Het blijkt de kennis te zijn waar eerder in de trein over is gesproken. De man zou veel dj’s kennen en de jonge muziekproducer kunnen introduceren in het wereldje. De twee Arnhemmers vragen de jongen in hun auto te stappen.

Gedwongen
Het drietal rijdt richting Arnhem. Op een gegeven moment begint de 23-jarige Arnhemmer over geld. De 17-jarige jongen moet 1.500 euro betalen. Dat bedrag was nodig, zo klonk het, om ‘in zijn muzikale toekomst te investeren.’ De jongen weigert. De twee Arnhemmers zouden hem bij de keel hebben gegrepen, waarna ze hem dwongen tot afgifte van pinpas en pincode. Daarmee zou een deel van de 1.500 euro zijn gepind, het resterende bedrag werd overgemaakt naar een onbekend rekeningnummer. De jongen krijgt zijn pasje terug en wordt afgezet bij station Arnhem-Zuid.

'Vrijwillige basis'
Een ordinaire afpersingszaak? Absoluut niet, zo betoogde de Arnhemse verdachte gisteren voor het Hof. „Het is allemaal op vrijwillige basis gegaan.” Hij verwijst naar afspraken die zijn kennis met zijn jongen heeft gemaakt. Hij zou de jongeman een glansrijke dj-carrière en gouden bergen hebben beloofd, in ruil voor een fors geldbedrag. „Misschien kreeg de jongen achteraf spijt, het is natuurlijk ook veel geld.”

Zijn advocaat stelde dat er wellicht sprake is van oplichting: „Maar dat is niet ten laste gelegd. Het gaat hier over afpersing. Het heeft er in dit geval alle schijn van dat de jongen beseft dat hij een stomme fout heeft gemaakt en er nu een heel verhaal bij bedenkt. Er is geen enkel bewijst dat zijn lezing ondersteunt.”

Celstraf
De advocaat-generaal, aanklager in hoger beroep, eist – net als de officier van justitie dat eerder deed – een celstraf van twintig maanden. De Arnhemmer, die pas vier maanden vastzat, mag de zaak op vrije voeten afwachten. Mocht het Hof het eens zijn met de advocaat-generaal, dan moet hij alsnog een lange tijd de cel in. Ook de 23-jarige kennis kreeg door de rechtbank een celstraf van 20 maanden opgelegd. Hij zag echter af van een hoger beroep.