Volledig scherm
Tentenkamp op Heumensoord waar vluchtelingen opgevangen worden. © Gerard Verschooten

Opvang Heumensoord leverde 300 politiemeldingen op

NIJMEGEN - Opvangkamp Heumensoord en criminele bendes hebben volgens de politie de veiligheidscijfers van de gemeente Heumen voor 2015 voor een belangrijk deel beïnvloed.

De criminaliteit steeg in de gemeente ten opzichte van het jaar daarvoor.

Cijfers
Het aantal bedreigingen steeg met 89 procent en dat is volgens politiechef Loet van Kleef van het team Tweestromenlandvoor voor het grootste deel toe te schrijven aan het opvangkamp Heumensoord. Hij wijst er echter ook op dat het in absolute zin weinig voorstelt. „In 2014 waren er negen bedreigingen in Heumen. In 2015 17, waarvan 7 op Heumensoord. Waar hebben we het dan over?”

Vernielingen
Volgens Van Kleef is ook de stijging van het aantal mishandelingen in Heumen met 77 procent toe te schrijven aan het opvangkamp waar 3.000 asielzoekers vanaf september vorig jaar onderdak vonden. Datzelfde geldt voor de stijging van insluipingen en vernielingen. In totaal kreeg de politie in 2015 en 2016 zo'n 300 meldingen vanuit het kamp. „Onze voorlopige conclusie is wel dat Heumensoord geen effect heeft gehad op de veiligheid in de rest van de gemeente.”