Volledig scherm

Opvang in Arnhem heeft te weinig plek voor dak- en thuislozen

ARNHEM - Gemiddeld één keer per week moeten nachtopvang Het Stoelenproject en dagopvang Kruispunt dak- en thuislozen uit Arnhem teleurstellen. „Dan zitten we vol", zegt voorzitter Barth van Eeten van Stichting Kruispunt.

Veel mogelijkheden om de mensen door te verwijzen hebben de organisaties volgens hem niet.

Afvoerputje
„Instanties verwijzen naar ons door. Wij zijn het afvoerputje. Na ons resteert de straat.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt eerst gekeken of de gemeentelijke daklozenopvang aan de Remisestraat een plek vrij heeft. Is dat niet het geval dan wordt er in ieder geval een plek voor een dakloze geregeld. 

Kruispunt en Het Stoelenproject zitten in een pand aan de Spoorwegstraat dat over een week het gedeelde eigendom wordt van twee hulpverleningsorganisaties. De nachtopvang telt achttien slaapplaatsen plus twee bedden voor noodsituaties. Kruispunt mag maximaal 35 mensen binnenlaten.

Warme maaltijd
Populair is de warme maaltijd. „We vragen weleens aan bezoekers die eerder klaar zijn of ze plaats willen maken voor mensen die ook honger hebben. Zo kun je meer daklozen van dienst zijn dan de 35 die we mogen toelaten", aldus Van Eeten.

Nu De Duif en Kruispunt gezamenlijk eigenaar van het pand zijn, zullen de twee volgens de voorzitter ook meer gaan samenwerken. „Wij spraken elkaar alleen op de nieuwjaarsrecepties. Dat contact wordt nu intensiever."