Volledig scherm
Derwin Martina in het shirt van zijn vorige club RKC. © ProShots

'Oud-NEC'er in Finland verdacht van matchfixing'

NIJMEGEN - Ayoub Ait Afkir (ex-NEC) wordt samen met drie andere Nederlandse voetballers in Finland beschuldigd van matchfixing. Dat schrijft De Telegraaf. Zelf zeggen de spelers dat hun club hen de schuld van de degradatie in de schoenen probeert te schuiven.

Behalve Ait Afkir gaat het volgens De Telegraaf om Derwin Martina (ex-RKC), Irvingly van Eijma (ex-FC Oss) en Salah Hamza Aharar (ex-Almere City), die sinds dit seizoen op het derde niveau in Finland uitkomen. In twee wedstrijden presteerden ze onder de maat, en verloor hun club Atlantis FC onverwacht. Verdacht is dat er juist op die wedstrijden op de Aziatische gokmarkt volop werd geprofiteerd van het verlies.

Te goed
De vier Nederlandse profs, die eerder uitkwamen in de Jupiler League, zouden veel te goed zijn voor een club die onderaan bungelt in de derde divisie in Finland, zegt een Finse onderzoeker tegen de krant. „En dat is een bekend scenario als het gaat om matchfixing."

Verbijsterd
De vier zelf zijn inmiddels in Nederland. Verbijsterd waren ze over de beschuldiging, zegt Martina namens de vier tegen de krant. „We hebben het eerste het beste ticket naar Nederland geboekt."

Finland heeft een verleden met matchfixing. De voetbalcompetitie in het land is populair op de Aziatische gokmarkt, omdat de competitie niet stilligt in de zomer.

Volledig scherm
Ayoub Ait Afkir in het shirt van zijn vorige club Almere City. © ProShots