Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Oud-personeel Hilckmann krijgt hulp op de arbeidsmarkt

NIJMEGEN - Ruim dertig oud-medewerkers van slachthuis Hilckmann hebben zich de afgelopen weken aangemeld voor hulp bij het zoeken naar nieuw werk. Zij maken onder meer gebruik van de diensten van het outplacementbureau Nextjob.

Dit bureau is benaderd door de gemeente Nijmegen.

Volgens wethouder Turgay Tankir heeft Nextjob veel ervaring met het herplaatsen van laaggeschoolde werknemers. Tankir heeft de gemeenteraad beloofd alles in het werk te stellen om de ontslagen slachters naar nieuw werk te begeleiden. De gemeente werkt samen met het UWV Werkbedrijf, het Regionaal Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, de FNV en de welzijnsorganisatie Inter-lokaal. De wethouder beseft dat de meeste werknemers van Hilckmann weinig zelfredzaam zijn op de arbeidsmarkt. „Zij hebben intensieve hulp nodig bij het vinden van een baan."

Financiële zaken
Volgens directeur Marius Winter van Nextjob zijn de eerste gesprekken met de Hilckmann-medewerkers al gevoerd. Daarbij lag de aandacht vooral op het regelen van financiële zaken. „Veel mensen zijn er stevig op achteruit gegaan. Het zijn vaak oudere werknemers die in de meeste gevallen lang bij Hilckmann hebben gewerkt. Thuiszitten is een nieuwe ervaring voor hen. We willen de mensen eerst rust bieden. Het ontslag heeft hen stevig geraakt. We leggen uit wat de WW betekent, lopen samen hun inkomsten en uitgaven na. We bekijken of ze recht hebben op toeslagen, zoals een huurtoeslag."

Sollicitatiebrieven
Winter: „De volgende stap is dan om te bekijken welke banen voor hen interessant zijn. Is slachterijwerk de enige optie? Moet het een baan in Nijmegen of regio zijn? Hoe zwaar mag de job zijn? Veel mensen hebben fysieke klachten." Nextjob zal de mensen helpen bij het opstellen van sollicitatiebrieven en cv's en voorbereiden op sollicitatiegesprekken.

Volgens Winter hebben zich nog lang niet alle oud-medewerkers gemeld. Van Hilckmann krijgt Nextjob geen personeelsgegevens. Wel heeft Hilckmann de oud-werknemers gewezen op het begeleidingstraject.