Volledig scherm
Nijmegen 1907- Start van 100-ster Nijmeegse wandel Vierdaagse: Doorkomst Oosterhout /EH-dgfoto: GW, Fotograaf: Erik van 't Hullenaar, Editie: Red Nijmegen

Oudere Vierdaagselopers verteren hitte slecht

NIJMEGEN - De oudere lopers uit de onderzoeksgroep van hoogleraar Maria Hopman van Radboudumc Nijmegen, hebben de hitte van de eerste Vierdaagsedag slecht verteerd. Hopman volgt 100 wandelaars tussen 82 en 93 jaar oud intensief op medisch gebied.

Vijf van 'haar' wandelaars besloten het dinsdag bij één dag te laten.

Gemiddelde
„Mijn hoogste aantal uitvallers ooit, maar ik heb dan ook nog nooit een onderzoeksgroep gehad waarvan de leeftijd zó hoog lag. Dit komt neer op exact 5 procent, daar waar de Vierdaagse vandaag een uitvalpercentage van 2,5 had."

Klachten
Hopman zegt dat de door haar onderzochte ouderen bij binnenkomst klaagden over duizeligheid en misselijkheid. Ze zoekt de oorzaak behalve bij de warmte ook bij het feit dat de eerste dag traditioneel zwaar is, een aanslag op het lichaam. „Daarnaast is het nog niet eerder zo warm geweest. Mensen zijn niet geacclimatiseerd.”

Veel drinken
Ouderen hebben vaak ook een ander idee van wat veel drinken is, zegt Hopman. „Ze drinken wel meer maar vaak toch nog onvoldoende gezien de omstandigheden."

Wat opvalt: de twee 93-jarigen die Hopman volgt, starten woensdag weer.