Volledig scherm
Het Paleis van Justitie in Arnhem. © Jelle de Ruiter/DG

Ouders dode baby Jairo: verhoren konden niet door de beugel

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem oordeelt over 2 weken of een 25-jarige vrouw en een 26-jarige man uit Arnhem vervolgd kunnen worden voor de mishandeling en dood van hun destijds 8 maanden oude baby Jairo, in de wijk Malburgen in augustus 2010. Volgens de advocaten van de vrouw kunnen de opmerkingen die agenten tijdens het verhoren van de vrouw hebben gemaakt, niet door de beugel. 

Dat bleek tijdens de zitting maandagmiddag in de rechtbank in Arnhem. De advocaten willen dat de zaak niet-ontvankelijk wordt verklaard en dat de ouders niet verder vervolgd worden. 

De agenten hebben tijdens het verhoor in 2010 opmerkingen gemaakt als 'het lijkt erop dat wij meer begaan zijn met dat jongetje dan jij' en 'jij bent zijn moeder, de waarheid begint bij jou'. Hierbij beriep de moeder zich op haar zwijgrecht, maar de politie probeerde daar doorheen te breken. Dat is volgens de raadslieden van de vrouw niet toegestaan. De officier van justitie vindt van wel. 

Blauw oog
De agenten hebben de vrouw voorgehouden dat haar baby met 6 weken al een blauw oog had, dat hij 2 maanden later zijn linkerbeen gebroken had en dat de kinderarts blauwe plekken constateerde toen het kind een half jaar was. De verklaringen die de ouders daarover gaven, kunnen volgens hen niet kloppen. 

Harde klappen
De vrouw gaf geen antwoord op de vraag waarom er zoveel schade in de woning was, in de dagen nadat het kindje overleed. De artsen troffen striemen aan in de nek van de baby, zagen veel blauwe plekken en een gebroken rechterbeen. Ook zagen ze na sectie dat harde klappen op zijn buik tot een darmperforatie hebben geleid en dat hij daardoor is overleden. De moeder beriep zich telkens op haar zwijgrecht. 

Afluisterapparatuur
De rechtbank oordeelde eerder dat het OM het recht om de ouders te vervolgen heeft verspeeld, onder meer omdat er afluisterapparatuur in de slaapkamer van de moeder en in het huis van haar ouders is geplaatst. Hiermee hoopte het OM een bekentenis te krijgen. Het OM ging in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank, maar het hof verwees de zaak terug. De rechtbank oordeelt op maandag 25 april of de ouders wel of niet vervolgd worden.