Volledig scherm
Het logo van de gemeente Overbetuwe.

Overbetuwe praat mee over Nijmeegse asohuizen

OOSTERHOUT/NIJMEGEN - Nijmegen heeft plannen om in het noordelijkste woongebied van de Waalsprong – dichtbij Oosterhout – woningen te bouwen voor asociale burgers.

De aso's worden in de plannen uit de stadswijken waar ze overlast geven weggehaald, maar mogelijk ook uit Overbetuwse dorpsbuurten. De beoogde locatie is nu nog het weiland gelegen tussen graszaadbedrijf Barenbrug en de OSC-voetbalvelden, aan de oostzijde van de Griftdijk.

Skaeve huse
Nijmegen mag de 'skaeve huse', zoals de asowoningen genoemd worden, niet bouwen aan de zuidwest-rand van de stad. De Raad van State heeft daar een stokje voor gestoken. Overbetuwe wil over de Oosterhoutse locatie met de grote buurgemeente meedenken. Dat heeft twee redenen: enerzijds wil Overbetuwe een goede inpassing, zodat er geen overlast voor het dorp Oosterhout zal ontstaan, anderzijds heeft ook Overbetuwe te maken met asociale inwoners en zouden die wellicht ook daar geplaatst kunnen worden.

'Niet meer in woonwijken met gezinnen'
„Elk dorp heeft wel iemand die al vele jaren de sfeer in de buurt verziekt: ingegooide ramen, nachtelijk geschreeuw op straat", aldus wethouder Van Baal van Overbetuwe. „Het gaat vaak om alleenstaanden, veelal met een alcoholprobleem. Die willen we niet meer in de woonwijken van gezinnen hebben."

Hoeveel asowoningen er komen, staat nog niet vast. Daarvoor zijn de plannen nog te pril.

Meer hierover in de Gelderlander van vrijdag 30 augustus, editie