Volledig scherm
De dropping trok veel publiek, dat zich over de veerweg en dijk verdeelde.

Parachutisten maken luchtlanding boven Crossroads-terrein als eerbetoon

HETEREN - De leden van het Round Canopy Parachute Team (RCPT) in Heteren hadden donderdagmiddag een primeur. Ze voerden een luchtlanding uit in de uiterwaarden, als eerbetoon aan de parachutisten uit de Tweede Wereldoorlog.

Dat er op de kruising van de Randwijkse Rijndijk en de Renkumse Veerweg in de oorlog zelf niet werd gesprongen doet er volgens Thorvald Bömer-Bedeschi van het RCPT niet toe.

De parachutisten van de RCPT komen uit alle uithoeken van Europa en voerden de sprongen uit in het uniform van de Airbornetroepen uit de oorlog. Hiermee wilden ze vooral de parachutisten uit die tijd eren.

Zwaar gevecht
Die paratroepen vochten in de maanden na de mislukte Slag om Arnhem bij Heteren een zwaar gevecht uit met de Duitse SS. Deze korte en felle veldslag is inmiddels 'wereldberoemd' geworden door de door Steven Spielberg gemaakte serie Band of Brothers. De aflevering Crossroads gaat over dit gevecht tussen de Duitse SS-divisie en de paratroepen en speelt zich af op de plek van de sprong. Dit feitje uit de geschiedenis trok zo naast de honderden kijkers uit Heteren ook mensen uit andere delen van het land.

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander, editie Betuwe, van vrijdag 16 september of in onze e-paper

Volledig scherm
Het monument voor de paratroepen op de kruising (crossroad) van de Randwijkse Rijndijk en de Renkumse Veerweg.
Volledig scherm
Een veertigtal para's, verdeeld over twee vluchten, springt bij Heteren uit een oude Dakota.