Volledig scherm
© Marc Pluim

Paralympiër Iljas Visker: „Systeem laat ruimte voor vals spel."

ARNHEM - Met een vierde plaats op de Paralympische Spelen leverden de Nederlandse CP-voetballers (voetballers met een hersenbeschadiging, red.) een prima prestatie. Toch landde Arnhemmer Iljas Visker (24) deze week met gemengde gevoelens op Nederlandse bodem.

„Allereerst was het natuurlijk een geweldige ervaring die ik voor geen goud had willen missen", begint de voetballer van SML Arnhem, die in 2008 werd getroffen door een herseninfarct. CP-voetbal is een sport voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. „Londen was in 2012 al gaaf, maar dit was nóg veel mooier. Die mensen daar leven voor voetbal, er zaten 10.000 man bij die wedstrijden."

Voorspoedig
Sportief ging het ook lang voorspoedig. Oranje overleefde de poulefase en bereikte de halve finale. Bij de andere drie halvefinalisten ligt echter de basis van Viskers onvrede: Brazilië, Iran en de uiteindelijke kampioen Oekraïne. Hij vermoedt sterk, dat er geknoeid is met de kwalificaties van de handicaps van de spelers.

Systeem
„Je hebt kwalificatie 5, 6, 7 en 8. Ik heb 8, de lichtste vorm van een handicap", legt Visker uit. „Je mag per team maar één 8 opstellen en je móét een 5 of een 6 opstellen. De rest vul je aan met zevens. Maar dat systeem laat ruimte voor vals spelen: zo kun je spelers als ik de kwalificatie 7 geven en dan maak je het voor een team dat zich wél aan de regels houdt vrijwel onmogelijk partij te bieden."

Kwalificatie
Visker keek tijdens de halve finales en de finale zijn ogen uit. „Zo goed als daar had ik ze in de afgelopen drie jaar niet zien spelen. Je kunt dit nooit hard maken, maar of ze 'speelden' daarvóór alsof ze die handicapkwalificatie hebben of er gaat geld onder de tafel door voor een andere kwalificatie, dat weet ik niet. Maar in die drie landen zijn ze niet vies van dat soort dingen."

Geen herkansing
Visker werd er moedeloos van. „Zo kun je nooit een medaille winnen, als jij je als Nederland wel netjes aan de regels houdt. Dat is heel frustrerend." Zeker omdat er over vier jaar, op de Spelen van Tokio, geen herkansing komt. Het CP-voetbal is van het programma verdwenen. „Net als het zeilen, toevallig óók een sport waar ze in Azië niet zo goed in zijn", smaalt Visker.