Volledig scherm
© Thinkstock

Patiënten in Nijmegen komen moeilijker aan thuiszorg

NIJMEGEN - Patiënten in de regio Nijmegen die thuis verpleegkundige zorg moeten hebben, kunnen steeds moeilijker aan een wijkverpleegkundige komen. Zorginstellingen hebben te weinig personeel. Dat komt mede, doordat het aantal cliënten groeit.

Een gevolg van de vergrijzing, het ziekenhuisbeleid om patiënten sneller met ontslag te sturen én rijksbeleid om thuis wonen te stimuleren ten koste van verzorgingshuizen.

Budget
Marcel de Groot van de grootste zorgaanbieder ZZG zorggroep: „Alleen al het eerste kwartaal van dit jaar is er een toename van twintig procent van cliënten die met ontslag mogen uit het ziekenhuis ten opzichte van het eerste kwartaal van het vorig jaar.” Zorgaanbieder voor wijkverpleging moeten het volgens De Groot in 2016 doen met het zelfde budget als een jaar eerder. „Zorgaanbieders geven met hetzelfde geld op dit moment veel meer mensen zorg. Dat is niet vol te houden."

Urgentie
ZZG zorggroep, die zestig tot zeventig procent van de wijkverpleegkundige zorg levert in deze regio, moet nu al vaker keuzes maken wie zorg krijgt, en moet soms 'nee' verkopen. „Wij zijn met nog enkele collega zorgaanbieders in de regio de enigen die echt complexe patiëntenzorg 24 uur per dag in de thuissituatie kunnen garanderen. Hebben we te weinig medewerkers beschikbaar, dan kiezen wij er voor de zorg aan diegenen te verlenen die onze hulp het hardste nodig hebben.”

Groei
Het is volgens De Groot het onvermijdelijke gevolg van de groei aan patiënten die thuis zorg en ondersteuning vragen. „Er zijn steeds meer ouderen, die hebben steeds vaker meerdere ziekten tegelijk. De toegangspoort naar verzorgingshuizen, zoals vroeger bestond, is niet meer. Al die mensen moeten thuis ondersteund, verzorgd en verpleegd worden”, aldus De Groot.

Volgens De Groot speelt hetzelfde euvel ook op andere plekken in het land. „Maar vanuit Den Haag komt er geen geld bij. We moeten dit regionaal zien op te lossen.”