Volledig scherm
© Rolf Hensel

Personeel Hilckmann moet bordjes met leuzen thuislaten bij kort geding

ARNHEM – Zo'n 30 (oud)medewerkers van het Nijmeegse slachthuis Hilckmann zijn donderdagochtend naar de rechtbank in Arnhem gekomen. Ze wonen het kort geding tegen Hilckmann bij. Ze mochten van de beveiliging hun bordjes met daarop leuzen niet mee naar binnen nemen. Het gezelschap, dat ook T-shirts met leuzen aanheeft, volgt de zaak vanaf de publieke tribune.

Het kort geding is aangespannen door de gemeente Nijmegen. Die eist, om te beginnen, 1,38 miljoen euro terug van het onlangs gestopte slachthuis. Dat bedrag komt overeen met de maximale boete die is vastgelegd in het koopcontract tussen gemeente en Hilckmann.

Woonwijk
De gemeente kocht vorig jaar juli de slachterij van Hilckmann aan de Nijmeegse Waalhaven. Op die plek komt een nieuwe woonwijk. Hilckmann zou naar een nieuwe te bouwen slachterij in het Brabantse Haps verhuizen. Daarvoor wil de gemeente 27,6 miljoen betalen, een verplaatsingsvergoeding om de 250 banen te behouden. Van dat bedrag werd vorig jaar 21 miljoen als vooruitbetaling gedaan.

China
Op 24 februari van dit jaar maakte het bedrijf plotseling bekend de deuren te sluiten. De verhuizing is van de baan. Reden: sterk verslechterde marktomstandigheden en het ontbreken van een exportlicentie voor China. De gemeente wil sindsdien weten wat er met de 21 miljoen is gebeurd. Volgens Hilckmann was dat geld helemaal niet bestemd voor een verhuizing, maar puur voor de uitkoop van het bedrijf. Het bedrijf weigert de boete van 1,38 miljoen te betalen.

Onduidelijk
Behalve om geld draait het in het kort geding om duidelijkheid. De gemeente hoopt dat de rechter het slachthuis tot meer openheid kan dwingen. Hilckmann stelt altijd bereid te zijn geweest om op een normale manier met de gemeente te communiceren. Maar doordat het stadsbestuur al kort na de sluiting beslag liet leggen op de bedrijfspanden en persoonlijke eigendommen van de Hilckmann-bestuurders, zouden de verhoudingen sterk gejuridiseerd zijn.

Het is niet te verwachten dat de rechter deze donderdag al uitspraak doet. Die volgt waarschijnlijk pas over een paar weken.

Volledig scherm
© Rolf Hensel