Volledig scherm
© Thinkstock

Piepkleine opgraving vaak verrassend

NIJMEGEN - Piepkleine archeologische opgravingen, op stukken grond van nog geen 50 vierkante meter, zijn sinds 2014 wettelijk niet meer verplicht. Maar ze zorgen in Nijmegen, de oudste stad van het land, regelmatig voor verrassingen.

Museumstukken
Laatst nog in de Krayenhofflaan in Nijmegen-West werden vier Romeinse graven blootgelegd in opgravingsput bij een garage naast een woning. „Absolute museumstukken", liet stadsarcheoloog Harry van Enckevort over de vondst weten.

Unaniem
De kleine opgraving paste bij een proef op verzoek van de Nijmeegse gemeenteraad. Afgelopen jaar zijn er elf uitgevoerd. Op de meeste plekken werd er dermate veel bijzonders gevonden dat de archeologen unaniem roepen dat met deze kleine opgravingen moet worden doorgegaan.

Wethouder Ben van Hees, zelf enthousiast over de vondsten, heeft echter geen geld gevonden binnen zijn begroting om die kleine opgravingen voort te zetten. Hij heeft nu zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad.

Rapport
Op zich zijn de kleine opgravingen niet duur. Maar de wet verplicht wel om van elke opgraving altijd een wetenschappelijk rapport te schrijven. De proef met de elf kleine opgravingen, kostte Nijmegen 50.000 euro.