Volledig scherm
Het stadhuis van Arnhem. © ANP

Pleidooi voor genderneutrale wc's in stadhuis Arnhem

ARNHEM - D66 en de Partij voor de Dieren willen af van de traditionele heren- en damestoiletten in het Arnhemse stadhuis. Beide partijen vinden dat er genderneutrale toiletten moeten komen. „Nu is het nog bijzonder, maar over tien jaar is dit de norm”, stelt D66-raadslid Suzan Kemperman.

Kemperman zou graag zien dat Arnhem net als Amsterdam en Utrecht een voortrekkersrol gaat vervullen. „Bij toiletten voor gehandicapten, in de trein of gewoon thuis, wordt geen onderscheid gemaakt naar geslacht. Daar is het al ingeburgerd.”

Lastig
Transgenders (mensen die van geslacht zijn veranderd of daarmee bezig zijn) en zij die zich niet eenduidig man of vrouw voelen, vinden het lastig om te bepalen of ze naar 'de heren' of naar 'de dames' moeten. Kemperman: "Sommigen gaan daarom maar helemaal niet naar het toilet in het stadhuis."

Onveilig
Op een plek waar seksescheiding zo'n belangrijke rol speelt, voelen zij zich niet prettig en soms zelfs onveilig, aldus de Arnhemse. Zij hoopt dat aanpassen van de toiletten in het stadhuis de opmaat is voor wc's in de rest van de Gelderse hoofdstad. „Ik hoop dat goed voorbeeld doet volgen.”