Volledig scherm
De bewuste pinautomaat aan de Weezenhof. © Frank Hermans

Plofkraak nekslag voor pinautomaat Weezenhof

NIJMEGEN - Een mislukte plofkraak bij winkelcentrum Weezenhof in Nijmegen betekent de nekslag voor de enige geldautomaat in deze wijk. ING heeft besloten geen nieuwe apparatuur te plaatsen.

„Het was de tweede poging om een pinautomaat te kraken na een eerdere plofkraak hier in 2014. Het aantal pinacties was de laatste jaren al sterk teruggelopen. Omdat de kosten te zeer oplopen, zien we af van een nieuwe investering", meldt een woordvoerster.

Flink beschadigd
De recente plofkraak vond ruim drie weken geleden plaats. Meegenomen explosieven gingen niet af, maar de geldmachine raakte flink beschadigd bij de nachtelijke poging om bankbiljetten te bemachtigen. „Het contract met de ondernemer (de Spar, FH) loopt binnenkort af voor de geldmachine in zijn achtergevel. Ook in dat opzicht zijn we niet verplicht om de geldautomaat te vervangen."

Niet binnen
ING heeft niet overwogen de pinmachine bij de Spar binnen te zetten. „We hebben afspraken met de Albert Heijn. Dit past niet in wat bij ons gebruikelijk is", aldus de woordvoerster. Volgens haar zijn de gevolgen voor de Weezenhof-bewoners beperkt. „Klanten betalen vaker elektronisch of met hun mobieltje. Contant geld wordt steeds minder gebruikt."

Jammer
Spar-uitbater Johan Looijschelder vindt het jammer dat de geldmachine verdwijnt. „Je kunt in dit winkelcentrum bijna overal pinnen, ook bij ons. Wij schrijven op verzoek ook extra geldbedragen uit. Maar voor de wijkbewoners verdwijnt toch een stukje service. Dat betreur ik."

Mensen uit de Weezenhof moeten voor de dichtstbijzijnde pinautomaat voortaan naar de wijken Hatert of Malvert.