Volledig scherm
© Politie

Politie: even gegoogeld en toen op vleermuisjacht

NIJMEGEN - Een ongenode gast heeft maandag een Nijmeegse en haar zoontje uit hun slaap gehouden. De vrouw belde in paniek naar de meldkamer omdat er een vleermuis in haar slaapkamer zat. Het beest fladderde wild heen en weer en de vrouw had geen idee hoe ze het dier weg kon krijgen.

„Toen kregen wij een telefoontje van de meldkamer”, vertelt agent Sander Hoed. „Ze vroegen ons eerst of we wel in het bezit waren van een VMS-certificaat. In eerste instantie hadden we geen idee wat de meldkamer daarmee bedoelde. Maar al snel werd duidelijk dat we op pad werden gestuurd om een vleermuis te vangen.”

Google
Omdat de vrouw zo erg in paniek was, besloten de agenten naar haar woning te gaan. „Onderweg heb ik op Google even opgezocht hoe je zo'n dier het beste kon vangen. Eenmaal binnen kwam de bewoonster met een schepnetje aan.” Gewapend met het vangnetje en leren handschoenen liepen de agenten daarop de trap naar de slaapkamer op.

Schepnet
„Binnen was het vleermuisje wild aan het rond fladderen. We hebben eerst het raam opengezet, maar het dier vloog niet uit zichzelf naar buiten. Toen zijn we met het schepnetje aan de slag gegaan.” Al met al duurde het zo'n vijf minuten voor het diertje gevangen was. „Het viel wel mee, we hadden de vleermuis zo te pakken. Daarna hebben we het dier zo naar buiten gelaten. Alsof je een goudvis uit een netje laat.”

Certificaat
De vleermuis vloog er direct vandoor. De bewoonster was enorm blij dat ze zo snel geholpen was. Eenmaal terug bij de meldkamer lag er nog een kleine verrassing op Hoed en zijn collega te wachten. „Ze hadden twee VMS-certificaten voor ons gemaakt.” Waar dat VMS voor staat? „Volgens mij betekent het vleermuis”, aldus Hoed.