Volledig scherm
© ANP

Politie screent huurder op crimineel gedrag en overlast

ARNHEM/ NIJMEGEN - Wie een huis wil huren in bepaalde wijken in Arnhem, Nijmegen of Culemborg wordt door de politie gescreend. In Arnhem wordt voor 245 woningen de aspirant-huurder door de politiecomputer gehaald. In Nijmegen zijn dat 335 huurhuizen, in Culemborg 1.130.

18 gemeenten laten woningzoekenden screenen op overlastgevend en crimineel gedrag, heeft minister Stef Blok van Wonen de Tweede Kamer laten weten. In Arnhem heeft de raadsfractie van D66 het college van burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd.

Illegaal
Volgens de minister is deze screening illegaal. Blok wil dat met een nieuwe wet repareren. De Raad van State heeft geadviseerd het wetsvoorstel te herzien omdat de screening ook onder de nieuwe wet een te ernstige inbreuk op grondrechten en privacy zou zijn.

De Raad van State vindt dat de noodzaak voor de nieuwe wet onvoldoende is aangetoond, net als het verwachte effect.

Praktijk
De screening werkt in de praktijk als volgt: als een woning vrijkomt in een aangewezen gebied en een aspirant-huurder meldt zich, dan doet de corporatie een verzoek aan de gemeente. De gemeente vraagt de politiechef om in de politiesystemen te kijken of de woningzoeker bij recente relevante incidenten betrokken is geweest.

D66 in Arnhem vraagt het college van B en W uit te leggen waarom specifieke woningen worden gescreend en of dat echt noodzakelijk is en welke effecten worden verwacht.