Volledig scherm
Knooppunt Waterberg bij Arnhem, verbinding tussen de snelwegen A50 en A12. © Hans Broekhuizen/DG

Politie steeds nét te laat om snelwegoplichters te pakken

ARNHEM -  Ondanks snelle reactie én forse inzet zijn agenten steeds nét te laat om de oplichters te pakken die sinds ongeveer een jaar actief zijn langs Nederlandse snelwegen. "Bij een melding gaan collega's altijd meteen ter plaatse, maar de verdachten zijn dan alweer gevlogen", zegt politiewoordvoerder Paul Koetsier.

"Onlangs stonden meerdere eenheden bij verschillende wegen om nóg sneller te kunnen reageren, maar helaas leverde dat niets op", zegt Koetsier. Hij doelt op de actie op vrijdag 25 maart waarbij agenten massaal rondreden in en rond Arnhem om de oplichters te kunnen pakken.

Jacht
De politie maakt al meer dan een jaar jacht op de snelwegoplichters, die steeds op vrijwel dezelfde manier te werk gaan: een man staat naast zijn auto, meestal een grijze Mercedes waar een handlanger in zit, bij een knooppunt van snelwegen. Wie te goeder trouw stopt om te helpen, hoort een zielig verhaal, krijgt 'als onderpand' wat nepsieraden of een iPhone toegeschoven en wordt gevraagd geld te pinnen. De 2 gaan er vervolgens vandoor met het geld.

Oproep
Op een oproep van De Gelderlander reageerden mensen die zeggen zelf opgelicht te zijn of kennissen te hebben die op deze manier geld kwijt zijn geraakt. In alle gevallen zijn de oplichters mannen in een grijze auto die stilstaan bij een knooppunt, een verhaal ophangen en om geld vragen.

Gedupeerd
Het bedrag loopt soms op tot honderden euro's, zoals donderdag in Arnhem. Een inwoner van de Rijnstad hielp een man die naast een grijze Mercedes stond te zwaaien bij knooppunt Grijsoord. Bij 2 geldautomaten pinde de Arnhemmer in totaal 700 euro voor de oplichter, de gedupeerde bleef achter met een iPhone.

2 dagen eerder werd een man uit het Achterhoekse Aalten slachtoffer van de gewiekste Mercedes-rijder. Ook in dat geval pinde het slachtoffer geld voor de oplichter, die daarna met de noorderzon vertrok.

Waardeloos
De sieraden of een iPhone die gedupeerden krijgen toegeschoven zijn waardeloos, aldus Koetsier. "De sieraden zijn eigenlijk altijd nep en van de iPhone moet je je afvragen waar-ie vandaan komt. Meestal gestolen, dus."

Intimiderend
Koetsier kent de verhalen. "De oplichter gaat op een gehaaide manier te werk en spreekt slachtoffers indringend en zeer intimiderend aan. Gedupeerden schamen zich achteraf omdat ze vinden dat ze dom en naïef zijn geweest. Maar die mannen weten met hun babbeltrucs precies hoe ze hun slachtoffers moeten inpalmen."

Landelijk actief
De mannen zijn landelijk actief: van knooppunt Hoevelaken in de A28 en A1, tot knooppunten Grijsoord en Waterberg op de A12/A50 en de oprit van de A12 bij de grensovergang bij Babberich. Ook vanaf de A4, A5 en A9 zijn in 2015 mislukte en geslaagde oplichtingspogingen gemeld. 

Advies
Koetsier heeft 1 advies: stop nooit als iemand langs een snelweg zwaait om hulp, zeker niet voor 2 mannen in een grijze Mercedes. "Bel de hulpdiensten. Die kunnen helpen als er écht wat aan de hand is. Of ze kunnen de mannen arresteren als het oplichters blijken te zijn."