Politiebond: 'Stop voorlopig met mobiele radarcontroles'

DEN HAAG - De mobiele radarcontroles van de politie moeten worden opgeschort. Dat stelt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. Volgens de bond zijn er te veel twijfels over de betrouwbaarheid van de flitsapparatuur. Een verkeersagent van de eenheid Oost-Nederland onthulde vorige week in De Gelderlander dat het geen uitzondering is dat lijnbussen met 185 kilometer per uur en trucks met 240 per uur worden geflitst op een 80-kilometerweg.

Volledig scherm

Dat komt, zo erkent de korpsleiding, doordat radarbundels reflecteren tegen andere voertuigen als er 2 gelijktijdig de radar passeren. "Bij de oude apparatuur kwam zoiets sporadisch voor, nu frequent en soms zelfs meerdere keren per controle", zegt een 2e verkeersagent, tevens werkzaam als radarinstructeur van de politie.

Baan kwijt
Agenten moeten dit soort foute flitsmeldingen handmatig uitfilteren. Maar er zijn legio voorbeelden waarbij er toch een verkeerde meeting doorheen glipte. "Het gevolg kan zijn dat chauffeurs volkomen ten onrechte hun rijbewijs en daardoor misschien wel hun baan kwijtraken. En vervolgens, vanwege verwijtbare werkloosheid, misschien niet eens een uitkering van het UWV krijgen. Deze fouten kunnen levens verwoesten. Dat willen wij niet op ons geweten hebben”, aldus een van de agenten.

Getest
Naar aanleiding van de klachten zijn er testen uitgevoerd met de radarcontrole op het politiecircuit in Lelystad. "Helaas is er niet op de goede manier getest. Er is alleen getest met naast elkaar of achter elkaar rijdende voertuigen. Maar niet met tegenliggers. En juist dáár gaat het fout. Op het moment dat een tegenligger op exact het moment de mobiele radar passeert, kan er reflectie ontstaan.”

Vaste palen
Volgens de politiebond worden signalen van politiemensen over de onbetrouwbare apparatuur onvoldoende opgepakt door de korpsleiding. "Als professionals aangeven dat zijn twijfelen over de techniek waarmee ze moeten werken, dan moet er een pas op de plaats worden gemaakt. Totdat precies duidelijk is waar het aan schort. Dat is in het belang van de agent én de burger. Ik krijg trouwens ook signalen over soortgelijke problemen bij de vaste flitspalen."

Bezorgd
De Tweede Kamerfracties van VVD en SP tonen zich eveneens bezorgd. Zij hebben minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie inmiddels om opheldering gevraagd.

Lees meer over de 'foute' flitscontroles in de krant, ook digitaal na te lezen via krant.gelderlander.nl