Volledig scherm
© Bert Beelen

Politiek wil miljoenen tot laatste cent terug van Hilckmann

NIJMEGEN - De 21 miljoen euro die slachthuis Hilckmann heeft gekregen voor de verhuizing van Nijmegen naar Haps moet 'tot de laatste cent terugbetaald worden'. Nu de vleeshandel besluit per direct te stoppen, geldt het akkoord niet meer, vindt politiek Nijmegen. 

"Ik ben erg boos. Het zou een schande zijn als het geld niet terugkomt. Oplichterij zelfs", zegt raadslid Noël Vergunst van GroenLinks die samen met collega-raadsleden van PvdA, Stadspartij DNF, SP en VSP vragen heeft gesteld aan burgemeester en wethouders.

Bedrijfsverplaatsing
Zij willen precies weten hoeveel geld de gemeente Nijmegen heeft betaald voor de voorgenomen bedrijfsverplaatsing, hoe dat geld teruggevorderd kan worden en of de provincie ook al bedragen heeft overgemaakt.

Grond
"Het grootste deel van het geld was nodig om het nieuwe bedrijf op te bouwen", volgens Vergunst. Voor het opkopen van de gebouwen was een veel lager bedrag afdoende geweest. De grond is al in bezit van de gemeente, omdat de slachterij ooit een gemeentelijk bedrijf was. In 1977 nam Hilckmann het slachthuis over van de stad.

Plannen
Nijmegen wil op het terrein van het slachthuis, net als op het reeds opgekochte Honig, een woonwijk met winkels laten verrijzen. "Het klinkt raar, maar het geld voor de verplaatsing maakt eigenlijk niet zo veel uit", zegt Vergunst. "Dat wordt opgenomen in de grondexploitatie en betaald door de toekomstige bewoners." Maar Hilckmann heeft nu geen recht meer op het complete bedrag, dus moet het geld terug, vindt hij. "Bovendien vragen we ons af of het terrein nu nog wel schoon wordt opgeleverd. Het wordt immers bouwgrond."