Volledig scherm

Pool (25) volgt al liftend het spoor van Operatie Market Garden

ARNHEM - De 25-jarige Pawel Wieczorek uit Polen volgt de route van Operatie Market Garden. In Amerikaans uniform is hij, al liftend en lopend, op weg van Eindhoven naar Arnhem. In zijn eentje.

In Brabant trok hij al veel bekijks. Mensen op de fiets draaien zich verbaasd om, wandelaars staren hem na. Wieczorek is het wel gewend en loopt stoïcijns door. Helm op, in het uniform dat 72 jaar geleden ook werd gedragen door de Amerikanen die de regio bevrijdden en met een dertig kilo zware rugzak om de schouders.

Politie
Drie dagen is hij inmiddels onderweg. Begonnen in Eindhoven en eindigend in Arnhem of Oosterbeek. Wanneer dat zal zijn? Hij haalt zijn schouders op. „De factor geluk speelt een grote rol als je gaat liften. Vandaag (maandag red.) gaat het goed - vanochtend kreeg ik nog een lift van de politie - maar het is ook weleens voorgekomen dat ik drie uur in de regen heb moeten wachten voordat iemand stopte.”

Tentje
Wieczorek is 25 jaar, woonachtig Warschau en een fanatiek 're-enactor', iemand die meedoet aan het naspelen en herbeleven van historische gebeurtenissen. Hij volgt nu de route van de geallieerden tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Hij slaapt in een tentje, dat hij elke avond opzet op een stukje grond bij bijvoorbeeld een boerderij.

Engels
De Pool heeft een lange lijst bij de hand van monumenten die hij wil zien. Onderweg wordt hij regelmatig aangesproken door belangstellenden. Die soms ook wat terughoudend zijn. „Dan zijn ze bang voor het uniform of zo. Maar in Nederland mag ik niet klagen. Een groot voordeel is dat bijna alle mensen hier Engels spreken, jong en oud.”

Lees het volledige verhaal over Market Garden op de site Weg naar de Bevrijding.

Volledig scherm