Volledig scherm
Het portret van Elise Hoomans door Emile Viegers. Foto: Notarishuis Arnhem

Portret Arnhemse actrice Eilse Hoomans terug naar Stadstheater

ARNHEM - Het schilderij van actrice Elise Hoomans keert terug in Stadstheater Arnhem. De koper, die anoniem wil blijven, wil het aan het Stadstheater in bruikleen geven. Hij heeft 1.500 euro moeten betalen voor het werk.

Over het portret van de gewezen artistiek leider van Toneelgroep Theater was de afgelopen week veel commotie. Het schilderij ging mee in de veiling van werken die de gemeente Arnhem in het verleden heeft aangeschaft in het kader van de Beeldende Kunst Regeling. De opbrengst gaat naar de Voedselbank.

Protest
Oud-gemeentesecretaris Herman Hofman tekende vorige week protest aan. Hij was zelf in 1975 betrokken geweest bij de aankoop van het kunstwerk, dat een plek kreeg in het Arnhemse Stadstheater. Wethouder Gerrie Elfrink wilde het werk echter niet van de veiling terugnemen. Hij daagde Hofman uit om zelf mee te bieden, maar die weigerde dat.

Irritatie
De koper vindt dat Elfrink het werk had moeten terugnemen. „Ik ben uit irritatie gaan bieden. Deze verkoop was respectloos tegenover Elise Hoomans." De koper noemt zich geen toneelspecialist, maar bezoekt graag Musis en Stadstheater Arnhem. „Ik ben geïnteresseerd in kunst."