Volledig scherm
Dierenarts Gussenhoven doet onderzoek, met links Nicolette Naphausen. © Bert Beelen

Prehistorische kattenmummie te zien in Nijmegen

NIJMEGEN - De Nijmeegse dierenarts Loek Gussenhoven van dierenkliniek Broerdijk heeft deze donderdag onderzoek gedaan naar een 3.000 jaar oude, gemummificeerde kat.

De mummie wordt vanaf maandag tentoongesteld in De Museumwinkel, aan de Van Welderenstraat in Nijmegen.

Schedel los
De zaak kreeg het prehistorische dier aangeboden uit Denemarken. „Iemand had de mummie voor 15.000 euro gekocht op een veiling. Tijdens het vervoer naar huis is de schedel losgeraakt van het lijf. De eigenaar wilde er daarom vanaf en wij vonden het zo bijzonder een gemummificeerde kat te hebben, dat we de mummie hebben overgenomen", zegt Nicolette Naphausen, directeur van de winkel.

Offer
De kat is in het oude Egypte vermoedelijk gefokt voor pelgrims die het dier geofferd hebben aan de godin Bastet. Zij was de godin van de vruchtbaarheid, vreugde en muziek en werd vaak afgebeeld als een vrouw met een kattenkop.

„Bij het mummificeren zijn de ingewanden uit het dier gehaald. Ook is de kat gebalsemd en met een speciale vloeistof geconserveerd. Omdat het dier al die tijd in vele lagen ingepakt zat, is de staat van de mummie nog best oké", zegt Sophie Kiela, preparateur bij de Museumwinkel.

Schade
Vooral de schedel heeft veel schade opgelopen, merkt dierenarts Gussenhoven. „De kiezen zijn redelijk, maar de kaken zitten helemaal naar achteren. Het lijkt erop alsof het dier aan zijn eind is gekomen door een harde klap op zijn achterhoofd. Daar zit een breuk op een vreemde plek, die niet natuurlijk ontstaan kan zijn."