Volledig scherm
© Fransen Technical Services

Project: je auto opladen met stroom van de trolleybus

ARNHEM/OOSTERBEEK - Het idee van Arnhemmer Jan Fransen is even simpel als slim: laadpalen met stroom van de bovenleiding van de trolleybussen.

Eind 2017 kunnen eerste auto's stroom 'tanken' bij laadpalen in het winkelcentrum van Schuytgraaf en op het Raadhuisplein in Oosterbeek. „We hebben in Arnhem een elektriciteitsleiding vlak boven ons hoofd, die we nauwelijks gebruiken", zegt Fransen, oprichter van het gelijknamige bedrijf Fransen Technical Services. „Waarom gebruiken we de stroom voor de trolleybussen en hun remenergie niet voor meer doeleinden, vroeg ik me af."

Niet overal
Samen met het bedrijf Bordbusters ontwikkelt Fransen de laadpaal in of bij de paal die de bovenleidingen vasthoudt. "Dat kan niet overal. In Schuytgraaf bijvoorbeeld ligt een fietspad naast de trolleybaan. We willen daarom een sleuf graven van de paal naar het winkelcentrum", vertelt Fransen. „In het Raadhuisplein in Oosterbeek is het geen probleem. Daar kunnen twee auto's aangesloten worden op een laadpunt in de de paal."

Remenergie
De laadpunten krijgen niet alleen stroom direct van de bovenleiding, maar ook van remenergie van de trolleybussen. Elke keer als de trolleybus remt komt er energie vrij die nu verloren gaat. Behalve auto's kunnen er straks ook accu's van elektrische fietsen opgeladen worden.

Meer over Fransen's project in de Gelderlander van zaterdag 8 oktober, editie Arnhem, of in de e-paper.