Volledig scherm
Hejazi (midden), Aldaas (linksachter) en Zaaroura (rechtsachter). Foto; Rolf Hensel

Project Kans regelt meubels voor Arnhemse statushouders

ARNHEM/RHEDEN - Het begon met een oproepje voor spullen op Facebook. Nu is project KANS 'hofleverancier' van meubels aan Arnhemse statushouders uit de Koepel.

Zwetend in de brandende zon sjouwen drie mannen bij een garagebox in Arnhem met een groot bed. „Dit is perfect voor Oman", zegt de Oosterbeekse Mirjam Steverink (53) enthousiast. Oman, een statushouder uit de Koepel, is net verhuisd naar zijn eerste Nederlandse woning. Sindsdien slaapt hij met een matrasje op de grond.

Verhuisbudget
Steverink zamelt samen met Peter Kars (54) uit Rheden meubels in voor statushouders uit de Koepel die een huis hebben toegewezen gekregen. „Statushouders krijgen een verhuisbudget van de gemeente waar ze gaan wonen, maar dat is doorgaans niet genoeg", vervolgt Kars. „Ga maar eens na hoeveel geld je alleen al kwijt bent aan een koelkast en een wasmachine."

Bomvol
Trouwe bondgenoten van het project zijn koepelbewoners Mohammad Aldaas (26), Ahmad Zaaroura (46) en Adnan Hejazi (38). Bijna dagelijks helpen ze mee met meubels ophalen, verslepen en weer weggeven.

Benefiet
Project KANS is inmiddels een stuk groter geworden dan gedacht. Door het onverwachte succes liggen ook de kosten iets hoger. Steverink: „Ik reed bijna dagelijks met mijn auto heen en weer om meubels op te halen. Dat is niet meer betaalbaar. We willen niet bedelen om geld. Gelukkig wilde de band van Peter wel een benefietconcert geven." Old Skool, de band van Peter Kars, treedt zaterdag 16 juli om 21.00 uur op bij evenementenlocatie Kastanjelaan 13. Kaarten kosten 13 euro.