Volledig scherm
Zwemles. © DG

Protest over toekomst zwembad Dukenburg

NIJMEGEN - In de binnenstad van Nijmegen worden woensdag meer dan 100 demonstranten verwacht tegen het aangezegde ontslag van de medewerkers van zwembad Dukenburg. Inmiddels zijn er honderden handtekeningen ingezameld om een bezuiniging van 2 ton teruggedraaid te krijgen op het zwembad. 

De medewerkers zouden door Sportfondsen per 1 juli ontslagen worden. Dat zorgt voor onrust bij medewerkers en bezoekers. 

Vertrouwen
Vrijwilligers moeten een deel van het werk overnemen, maar vakbond FNV denkt dat dat niet kan. Het aantal betaalde krachten moet terug van 14 naar 6. Volgens secretaris Inge Rengers van de ondernemingsraad biedt dat weinig vertrouwen voor de bedrijfsvoering. "Het is onacceptabel dat professionals plaats moeten maken voor vrijwilligers. De professionals hebben straks geen aaneengesloten werkdag meer, maar moeten verspreid over de dag uren maken."

Veiligheid
Rengers hekelt bovendien de onduidelijkheid. "In juli moeten we op de nieuwe manier gaan werken, maar het personeel is nog nergens over geïnformeerd." De ondernemingsraad vreest voor de veiligheid. "Ik heb niets tegen vrijwilligers, maar denk wel dat ze om de haverklap stoppen. En wie gaat hun opleiding betalen?"

Forse ondersteuning
Sportwethouder Renske Helmer van de gemeente Nijmegen heeft wel vertrouwen in de toekomstige exploitatie. Een deel van het vaste personeel kan volgens haar aan de slag blijven in dit bad. Er komt onder leiding van een nieuwe stichting forse ondersteuning door vrijwilligers, zodat volgens Helmer voldoende toezichthoudend personeel aanwezig blijft. Ze benadrukt dat het om opgeleide en gecertificeerde vrijwilligers gaat. "Mensen die al jarenlang actief zijn voor zwemverenigingen Aqua Novio en Spetters."

Wethouder Helmer stelt dat inzet van vrijwilligers nodig is. "Het alternatief was ook volgens de gemeenteraad sluiting."