Volledig scherm
De boerderij van Jan Markink in Borculo.

Provincie betaalt mee aan verlies gedeputeerde Markink

ARNHEM - De Gelderse schatkist is de afgelopen jaren 150 duizend euro misgelopen doordat gedeputeerde Jan Markink de verliezen van zijn veehouderij af trok van zijn inkomsten. Markink had zoveel neveninkomsten dat hij een deel daarvan aan de provincie had moeten overmaken. Doordat hij zijn verliezen daarop in mindering mocht brengen, hoefde hij dat niet te doen.

Inmiddels heeft de gedeputeerde besloten met zijn varkensbedrijf in Borculo te stoppen. De verliezen waren niet langer op te brengen, zegt hij.

Legaal
De constructie van Markink is legaal. De Belastingdienst en Provinciale Staten zijn er akkoord mee gegaan. Toch is Gelderland een uitzondering op het terrein van nevenfuncties. In de meeste andere provincies hebben gedeputeerden helemaal geen betaalde nevenfuncties.

Bijverdiend
Markink verdiende vorig jaar 55.000 euro bij. In de jaren daarvoor liepen de inkomsten uit bestuursfuncties op tot een ton. In normale omstandigheden zou hij daarvan per jaar maximaal 39.000 euro hebben moeten inleveren.

Maar door de malaise in de varkenshouderij hoefde hij niet terug te betalen. In vijf jaar tijd bedroegen de verliezen ten minste 370.000 euro.

In Gelderland verdiende ook Jan Jacob van Dijk bij: bijna 19.000 euro.