Volledig scherm
De slachterij van Hilckmann in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Provincie eist miljoenen van Nijmegen voor uitblijven verhuizing Hilckmann

ARNHEM - De provincie Gelderland eist dat Nijmegen 4,5 miljoen euro teruggeeft. De gemeente had het geld van de provincie ontvangen voor de verplaatsing van slachterij Hilckmann. Daarvoor is het nooit gebruikt, want Hilckmann is niet verhuisd. Driekwart jaar nadat de slachterij 21 miljoen euro gestort kreeg van Nijmegen, maakte de directie bekend de deuren te sluiten.

Wanneer Nijmegen het geld terug overgemaakt moet hebben, is niet bekend.

Rechtszaak
Nijmegen is via juridische procedures aan de slag om de 21 miljoen euro van Hilckmann terug te krijgen. Een eerste rechtszaak heeft Nijmegen gewonnen, maar daarbij ging het vooral om inzage te krijgen in de financiële transacties van Hilckmann. De terugvordering van de 21 miljoen zal een langlopende juridische kwestie worden.

China
De reden voor de sluiting zou het uitblijven van een exportvergunning naar China zijn. Vertegenwoordigers van Hilckmann gingen afgelopen najaar mee met een handelsmissie van de provincie naar China. Gedeputeerde Staten (GS) schrijven dat het bedrijf daarbij wel liet weten dat een exportvergunning belangrijk was, maar niet dat dit cruciaal was voor het voortbestaan van het bedrijf. GS gaan nu met Nijmegen in gesprek over hoe het verder gaat met het Waalfront. Het doel is het geld terug te krijgen.

Waalfront
Eerder maakte de provincie al 10 miljoen over naar Nijmegen voor de ontwikkeling van het Waalfront. De 4,5 miljoen voor de verplaatsing van Hilckmann kwam hier bovenop.