Volledig scherm
De Middachterbrug bij De Steeg in 1970. © Rijkswaterstaat

Provincie mocht bouwbedrijf Van der Horst uitsluiten

ARNHEM - De provincie Gelderland mocht bouwbedrijf Van der Horst uit Varik uitsluiten bij een aanbesteding. Dat heeft de rechtbank Gelderland besloten in kort geding. Volgens de rechtbank is bij Van der Horst een patroon aan strafbare feiten zichtbaar.

De provincie had Van der Horst aanvankelijk de vervanging van 2 viaducten in de A348 (Arnhem - Dieren) gegund. Daaraan vast zat een onderhoudscontract van 15 jaar.

Schone handen
Na raadpleging van het landelijk bureau Bibob, dat integriteitsonderzoek doet, werd die gunning ingetrokken. Uit een rapportage kwam naar voren dat het bedrijf tweemaal ernstig in de fout was gegaan. De provincie wilde alleen met een bedrijf in zee dat schone handen had.

Vrees
Van der Horst vond de straf veel te zwaar en spande een kort geding aan. De rechtbank Gelderland geeft de provincie op alle punten gelijk. De uitsluiting was terecht en de vrees dat Van der Horst tijdens het 15 jaar durende contract strafbare feiten zou plegen, was terecht. 

De rechtbank stelt vast dat Van der Horst of haar bestuurders sinds 2002 vrijwel elk jaar wel met justitie in aanraking is gekomen.