Volledig scherm
Promovendus op het Radboudumc Yannick Wouters (links) wil de infecties - die mensen met darmfalen vaak oplopen - sneller opsporen. Rechts patiënte Anke Christenhusz. © Flip Franssen

Publiek mag weer stemmen voor subsidie voor onderzoek

NIJMEGEN - De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) houdt in september opnieuw een verkiezing, waarbij het publiek mag bepalen welke onderzoeker 25.000, 50.000 of 75.000 euro krijgt. Vorig jaar leidde de eerste editie tot rumoer.

Deze krant constateerde, dat de verkiezing leek op Idols voor wetenschappers. Via het internet lieten sommige mensen weten, dat ze het meebeslissen over subsidie voor onderzoek een uitstekend idee vonden, anderen reageerden verontwaardigd. Alsof er gekozen moest worden tussen het ergste leed.

Serieus
De verontwaardiging ontstond vooral, doordat de projecten allemaal serieuze problemen willen aanpakken. Dit jaar zijn er twee projecten van het Radboudumc geselecteerd.

Projecten
Uroloog Liesbeth de Wall wil een nieuwe behandeling voor kinderen met plasproblemen testen. Collega in het Radboudumc en promovendus Yannick Wouters wil de infecties - die mensen met darmfalen vaak oplopen - sneller opsporen. Een derde kandidaat van het Rotterdamse Erasmus MC beoogt een test te ontwikkelen, waarbij een mislukte embryo-implantatie snel wordt gesignaleerd.